vrijdag 17 januari 2014

Op cursus :-)

Vorige week vrijdag ben ik begonnen aan mijn eerste project bij een echte meubelmaker: Ineke van der Blom in Marrum. Ik kijk me daar de ogen uit: wat een heerlijke werkplaats en wat een aardig mens!

Marleen (dochter) had me al gewaarschuwd: er moest natuurlijk eerst een werktekening komen. Lastig is dat, als je geen tekenwonder bent en een wiskunde-deuk bezit in plaats van een knobbel. 

Na enig zwoegen stond er dan toch wat op papier: een bijzettafeltje/kastje, waar CD's in kunnen worden opgeborgen.
Na het tekenen kwam de maquette aan de beurt: karton op maat snijden en plakken maar. Dat maakte het geheel al een stuk duidelijker. 
Toen ik gistermiddag weer kwam lag er al materiaal klaar om mee aan de slag te gaan. Ik heb meerdere planken aan elkaar gezet met behulp van de Lamellofrees en houtlijm om zo uit te komen op de benodigde breedte voor het kastje.


Leuk om te doen, maar ook wel spannend. Een brei- of haakwerkje kan worden uitgerafeld als het niet zint, maar dit moet wel in één keer goed (vind ik).

Het is - merk ik - vooral een oefening in geduld! Mijn handicap is altijd: iets leuks zien, het in een uurtje willen maken - liefst ook zonder plan beginnen - en het dan in één keer goed hebben. Helaas werkt het zo niet. Ik kijk te veel naar klusprogramma's, denk ik, waar al die "handige Henkies" de klusjes binnen het uurtje zendtijd afronden....

Als we vroeger een opdracht of klus aan mijn vader verstrekten, dan verscheen dat ook na verloop van tijd kant en klaar uit het hok. Ook daar heb ik te weinig gezien hoeveel moeite het (ongetwijfeld) kostte.
Maar hoeveel moeite het ook was: ik heb pa er nooit op kunnen betrappen, dat hij een hekel had aan het werk.  En dat snap ik nu helemaal: ik kan niet wachten tot de volgende les!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten